top of page
Featured Posts

Barcelona

Keď sme tak rozmýšľali nad letnou dovolenkou, v hlave nám vírili myšlienky..... živé, pulzujúce mesto s plážou a dobrým jedlom.. tak sme sa rozhodli pre Barcelonu, preskúmať ju hlbšie a potúlať sa po jej uličkách.. A to doslova :) Ubytko sme mali v časti El Gothic, kam sa ani taxi nedostal. Hotelík medzi barmi a obchodíkmi, každá izba s mini balkónikom, ktorý stačil na to, aby ste sa skamarátili s ľuďmi, ktorí lákali okoloidúcich do reštaurácií.

Po príchode sme sa nedočkavé hneď ponáhľali na pláž. Najznámejšia je Barcelonetta s barmi, reštauráciami, športovými obchodmi. Piesok rozohriaty, my upachtené z chôdze sme sa obzerali, čím by sme sa na privítanie osviežili. Všade naokolo chodia týpci a vykrikujú drink, drink, water, beer...My sme však v neďalekej reštaurácii objavili Sangriu de Cava. Namiesto klasickej sangrie Vám namiešajú sekt (Cava) s ovocím... veľmi osviežujúce... lepšie sme si vybrať nemohli :))

sangria de cava

V noci sa plážové reštaurácie menia na nočné kluby. V lete je to síce dosť preplnené, ale tú atmošku s morom a palmami v pozadí treba vyskúšať. Najlepšie je zapísať sa online na guestlist a vstup máte do určitej hodiny istý. Ak však túžite po niečom komornejšom, v častiach El Born a El Gotic nájdete malinké útulné baríky s rozkošným zariadením ako bar ROSA.

OPIUM
bar ROSA

Jedlo, jedlo, jedlo...

Najlepšie ako môžete začať ráno v Barcelone je zájsť si na trh St. JOSEP LA BOQUERIA. Nachádza sa asi tak v strede La Rambly. Vaše oči nebudú vedieť kam sa pozrieť skôr, vaše chuťové poháriky budú zmätené, čo skôr ochutnať, nos bude striedať vône ovocia, mäsa, rýb, kávy, čerstvo otvorenej Cavy a na ten hluk si hneď zvyknete a vôbec vám nebude vadiť. Ale začnite teda prechádzkou s čerstvou šťavou, v kombináciách od výmyslu sveta: mango, ananás, maracuja, papaya, kokos, černice, čučoriedky, granátové jablko... každý deň si môžete dať inú..

La Boqueria mercat

Španielsko je známe svojimi tapas. V Andalúzii ich dostanete grátis ku drinku, v Barcelone nájdete množstvo tapas barov, kde si vyberiete sami alebo Vám vyberie kuchár. V La Xampanyeria sa cez dav ľudí musíte dostať k baru a rýchlo objednať. Stoličky na sedenie tam ani nie sú, všetci stoja a popíjajú. Barman si Vás ale zapamätá a automaticky Vám doleje, to čo ste pili predtým. Ak chcete vyskúšať niečo iné, musíte ho predbehnúť.

Xampaneryia can paixano

V Bodega Biarritz stačí čašníkovi povedať alergie na jedlo alebo vaše preferencie a necháte sa prekvapiť, čo Vám prinesú na tanieri. A keď všetko pekne spapáte, tak dostanete aj cupito (štamperlík) baileysu ako bonus. V bare je samozrejme hlava na hlave :)

Bodega Biarritz

​​​​​​

Vo štvrtiach El Born a El Gothic nájdete reštaurácie na malých námestíčkach. Ponúkajú typické španielske patatas bravas (opekané zemiaky s chili a cesnakovou omáčkou) a aperol spritz sa tu pije na španielsky štýl s olivou. V prímorských destináciách rada vychutnávam plody mora, a to hlavne slávky. Vždy som zvedavá s akou omáčkou mi ich prinesú.. a na Placa de George Orwell ich servírujú v peruánskej reštaurácii v kokosovom mlieku a s chrumkavým chlebíkom. Lahodná kombinácia.

Placa de George Orwell

Azda najtypickejším jedlom je paella v rôznych formách, s mäsom, zeleninou, plodmi mora, pikantnou ryžou, alebo aj sépiovou, najnovšie a cestovinová... stačí si vybrať podľa chuti

Paella

Architektúra

Antoni Gaudí je architektom, ktorý vytvoril dych berúce dielo La Sagrada Familia, kostol ktorý môžete obdivovať a študovať hodiny. Zadná časť sa stále dostavuje, a z roka na rok je krajšia. Čarovný Parc Guell, kde si môžete oddýchnuť na mozaikových lavičkách, kochať sa mozaikovými stropmi a túlať sa medzi olivovníkmi. V parku veľakrát stretnete aj miestnych umelcov, ktorí zahrajú a zatancujú flamenco. Kúzelné domy Casa Milá, Casa Batló s vyzdobenými balkónmi uvidíte pri nákupoch na Passeig de Gracia. Gaudího štýl je veľmi špecifický, farebný, inovatívny a neopakovateľný.

Sagrada de Familia
Parc Guell

Keď sa však ponoríte hlbšie do centra, objavíte Katedrálu Barcelony v gotickom štýle a blízko nej skrytú rajskú záhradu s pomarančovníkmi a s fontánkou so zlatými rybičkami... ostáva už len niečo si zapriať..

Cathedral Barcelona

Cathedral backside

V časti La Libera nájdete zvonku nenápadne zasadený kostol v katalánskom gotickom štýle Santa Maria del Mar. Zvnútra Vás však očarí svojim nádherným stĺporadím, otvoreným priestranstvom a jednoduchou krásou.

St. Mary of the sea church

Celkový urbanizmus Barcelony je veľmi dobre prepojený. Každá časť má svoje špecifiká, ale spolu tvorí kompaktný celok.

Passeig de Colom

Umenie v galériách

Najznámejším múzeom je Národné múzeum Katalánska situované v parku Montjuic. Cestou k nemu vedú veľkolepé fontány, ktoré v lete v stanovený čas vyhrávajú, menia farby, tancujú do rytmu a vytvárajú tak nádhernú scenériu. Taktiež môžete použiť aj eskalátory, ale posledné schody musíte vyjsť po svojich :) V múzeu sa momentálne nachádza Salvador Dalí a jeho Gala. Výstava potrvá do 14. októbra.

Dalí and Gala
National Museum of art Catalonia
Gala and fashion

Ďalším múzeom, ktoré sa oplatí vidieť je Picassovo múzeum. Najprv som rozmýšľala, či tam vôbec ísť, však bola som už v Malage, ale toto bolo nad moje očakávania. V pôvabnom paláci Berenguer je viacero sál s obrazmi, životopisnými príbehmi, keramikou a do 30. 9. aj kuchyňou Pabla Picassa. Oplatí sa vidieť :)

Picasso museum

Barcelona má však aj množstvo maličkých galérií, na ktoré natrafíte možno aj náhodne ako napríklad Villa del Arte s moderným umením v El Gothic.

Villa del arte

Ak sa do Barcelony chystáte, dúfam, že toto mesto bude pre Vás inšpiratívne ako pre mňa a moje tipy Vám spríjemnia atmosféru 🖤

​​

Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page